Autismul și terapia prin joacă

Autismul și terapia prin joacă

Descoperă un top al jucăriilor cu rol terapeutic pentru copiii cu autism

Te-ai întrebat vreodată ce jucării și jocuri sunt potrivite pentru un copil cu nevoi speciale? Ai avut vreodată nevoie să alegi un cadou pentru un copil ce suferă de autism, de exemplu, și ți-a fost dificil să iei o decizie, sau nu ai știut ce să alegi?

Știm cu toții  că în copilărie se pun bazele tuturor abilităților pe care un copil le va avea peste ani și se stabilesc milioane de legături neuronale care vor ajuta la asimilarea a atât de multor informații pe parcursul vieții.

Pentru un copil cu o dezvoltare normală, jucăriile și jocurile sunt o modalitate de amuzament, de a exersa mișcări și de a interacționa și relaționa cu alți copii.

Însă pentru un copil special, cu anumite tulburări sau întârzieri în dezvoltare, jucăriile și jocurile trec dincolo de granița amuzamentului. În acest caz, jucăriile pot avea un important rol terapeutic și devin un mod prin care cel mic percepe lumea și poate comunica spre exterior nevoile sale.

La Kidstory am susținut de la început joaca și jocul care contează, care aduce în egală măsură beneficii, dar și bucurie pe chipul celor mici. În universul copilăriei Kidstory am deschis porțile pentru fiecare copil, mic sau mare, cu nevoi speciale sau nu, și construim zilnic o lume sigură pentru micii noștri prieteni.

În filosofia Montessori, mintea copilului este comparată cu un burete care absoarbe orice informație cu nesaț și o transformă în cunoaștere. Pentru că un copil, încă de la naștere, se folosește de simțuri pentru a învăța  despre tot ceea ce îl înconjoară.

Deja știm că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul propriu, cu o nevoie mai mare sau mai mică de grijă, atenție și suport din partea părinților, sau a celorlalte  persoane din jurul său. În cazul unui copil cu tulburări de spectru autist, responsabilitatea este și mai mare, pentru că gradul de dependență față de cei din jur este imens.

Alegeri înțelepte cu beneficii pe măsură

Părinții copiilor cu autism se străduiesc în permanență să le asigure o dezvoltare cât mai armonioasă, să le stimuleze dezvoltarea unor abilități care să îi ajute să dobândească independență și o doză de responsabilitate.

Dar dincolo de orice terapie, joaca stă la baza dezvoltării, iar jucăriile bine alese, potrivite intereselor și nevoilor sale,  îi vor aduce numeroase beneficii atât la nivel fizic, cât și la nivel psihologic sau emoțional.

Astfel, alegerea unei jucării nu mai este un proces bazat în principal pe aspect, ci mai degrabă pe funcționalitate și cum anume va ajuta sau va susține dezvoltarea copilului.

Am primit mai multe întrebări legate de alegerea cadourilor pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autist, pentru care jucăriile trebuie să îndeplinească și un rol terapeutic. Știm că sunt multe aspecte ce trebuiesc luate în calcul pentru ca jucăria să îi fie de un real folos și să nu îi provoace niciun disconfort.

Prin natura acestei tulburări, copiii cu autism sunt extrem de sensibili la stimuli, iar o jucărie neinspirată sau nepotrivită, poate afecta dispoziția copilului, în loc să își îndeplinească scopul dorit.

De aceea, cu sprijinul Mihaelei Tucaliuc, președintele Asociației Eu sunt Autist, ne-am propus să venim în sprijinul tuturor celor care au întâmpinat dificultăți în alegerea jucăriilor și jocurilor potrivite unui copil cu autism.

Am realizat împreună un Top 10 al jucăriilor care ar putea avea cel mai mare impact pozitiv asupra copiilor, și le-ar aduce beneficii reale prin utilizarea lor.

  1. Pe primul loc se află, de departe, Căsuțele senzoriale, și plăcile senzoriale cu forme și culori diferite, cu elemente ce atrag și mențin atenția copiilor, stimulând abilitățile de motricitate fină ale mâinilor. În timpul utilizării, copiii își îmbunătățesc percepția tactilă, activând totodată și funcția cognitivă. Ajută la îmbunătățirea memoriei, a gândirii spațiale și figurative, îi ajută să gândească pentru a găsi soluții, dezvoltându-le logica. Printre achizițiile importante dobândite în urma utilizării plăcilor senzoriale se numără menținerea atenției, perseverența, dar și independența în utilizarea unui obiect. 

Plăcile senzoriale conțin elemente pe care copilul le întâlnește la tot pasul, în jurul său, cum sunt butoane, întrerupătoare, încuietori, lacăte, șireturi, roți, deprinzând independența față de folosirea acestora în viața reală.

  • Tot în top se află și Panoul Responsabilităților, atent structurat pentru a-i încuraja pe copii să deprindă abilități uzuale, să participe la activități zilnice alături de cei din jur și să aibă un comportament frumos. Datorită unei structuri studiate și atent gândită de specialiști, oferă predictibilitatea acțiunilor, un sentiment de siguranță și independență în realizarea anumitor sarcini zilnice și îi ajută să se integreze în cotidian.
  • Un loc fruntaș îl ocupă și seturile de modelat și construcție  care susțin atenția și dezvoltă îndemânarea și concentrarea. În același timp, dezvoltă creativitatea și dexteritatea copiilor, stimulând gândirea logică și răbdarea. Datorită faptului că imită clădiri reale, pot ajuta ulterior în jocurile de rol.
  • Jocurile de memorie sunt preferate de copii, oferind ajutor pentru a întelege noțiunea de întreg și compunerea unui întreg din două sau mai multe părți, prin asocierea perechilor. De asemenea, vor putea face asocieri de culori datorită culorilor diferite de pe fundalul pieselor, vor putea tria piesele similare și apoi vor putea compune cu ușurință perechile, după ce deprind similaritățile.
  • Jucăriile de tip încuie-descuie, cum este, de exemplu, Ferma cu încuietori, sunt o modalitate excelentă de a stimula dezvoltarea memoriei și a motricității fine, dar și a coordonării mână-ochi, urmărind să descopere anumite imagini ascunse în spatele ușițelor. În același timp, facilitează învățarea și exersarea unor deprinderi noi, prin mișcări repetitive de încuiat-descuiat, menținându-le atenția pentru un timp îndelungat.     
Jucarie de perete - Incuie si descuie 1
  •  Labirinturile sunt jucării excelente de dezvoltare a atenției și îndemânării, dar și a gândirii logice și a asocierii de culori și forme. În plus, sunt jucării ideale de utilizat în mașină, oferindu-le o ocupație interesantă pentru mai mult timp. Copiii vor rămâne conectați cu jocul, urmărind traseul bilelor pe care trebuie să le treacă prin labirint, folosindu-se de îndemânare pentru a mânui bagheta magnetică. De asemenea, datorită unei game mari de modele, forme și culori, cei mici vor face diferite asocieri.
  • În top 10 includem și activități practice, care să îi ajute pe copii să deprindă abilități utile, să îi încurajeze să se descurce singuri în circumstanțe uzuale. Una dintre acestea este chiar legatul șireturilor. O activitate pe cât de banală, pe atât de solicitantă. Antrenează atenția, motricitatea fină, dexteritatea, rabdarea, înțelegerea unor mișcări secvențiale dar și a preciziei. Un pantofior „Cum să legăm șireturile” poate fi un cadou fascinant, care să îi ofere celui mic o preocupare și să-i capteze atenția și concentrarea.
  • Pentru copiii peste 3 ani, o variantă extrem de utilă care să îi ajute să deprindă noțiuni despre cifre, numărat, operații matematice simple, dar și asocieri de numere, forme și culori, o reprezintă seturile de genul Numără și potrivește.
  • Jocurile magnetice, de tipul celor de îmbrăcat prințese, ursuleți, etc., stimulează creativitatea, asocierea de culori și ținute, recunoașterea părților corpului și asocierea obiectelor vestimentare potrivite, dezvoltând, în același timp, abilități motorii fine, dar și imaginația.
  • O altă serie de jucării foarte utile și recomandate o reprezintă seturile de fructe, legume sau alimente ce pot fi sortate, stivuite, tăiate și apoi recompuse. Un joc de genul Grupelor de alimente de la Melissa & Doug poate fi utilizat cu succes pentru a-l deprinde pe cel mic cu noțiuni despre alimentație, asocieri alimentare potrivite, ajutându-l să recunoască și chiar să numească anumite alimente.      

Și copiii cu autism, la fel ca ceilalți copii, sunt legați de jucării și activități distractive. Și, deși fiecare copil are anumite preferințe, sunt multe activități preferate de majoritatea copiilor cu tulburări de spectru autist. Multe dintre ele sunt activități uzuale, preferate în egală măsură și de copiii cu o dezvoltare normală.

O dovada în plus că un copil trebuie să se bucure de aceeași atenție, înțelegere și grijă din partea celor din jur, indiferent dacă are sau nu vreo afecțiune.

Timpul de calitate, petrecut alături de copil, face minuni. În acest sens, jocurile de creație, de confecționat diferite obiecte, de pictat și colorat împreună cu copilul îi oferă suport emoțional, îi solicită atenția și coordonarea mișcărilor ajutându-l să identifice culori, forme și să facă asocieri diferite.

De asemenea, un alt cadou inspirat pot fi cărțile, cum sunt cele scrise de Dr. Seuss, care folosesc tipare predictibile, repetitie și ritm. Datorită capacității uimitoare a copiilor cu tulburări din spectrul autist de a-și aminti detalii, copiii mai mari pot prefera cărți cu multe date științifice sau istorice.

De asemenea, printre cele mai apreciate activități sunt cele care implică jocuri de asociere și puzzle, cum sunt cele de aici:

Desigur, există numeroase alte variante de jocuri tip puzzle disponibile, care pot aduce încântare și satisfacția jocului, pe lângă toate beneficiile terapeutice. O vizită pe www.Kidstory.ro vă va ajuta să alegeți din zeci de modele disponibile.

 În general, o caracteristică comună a copiilor cu autism este excesul de energie. De aceea, jocurile care îi ajută să își consume sau să își folosească în mod constructiv energia sunt foarte apreciate.

Printre acestea, Trambulinele și locurile de joacă ori piscinele cu bile sunt modalități excelente de a-și consuma energia, exersând totodată coordonarea motrică, motricitatea grosieră și echilibrul.

Pe lângă acestea, însă, unul dintre jocurile cele mai apreciate, este jocul cu cărămizi de construit de genul pieselor Lego, de diferite dimensiuni și culori. Acestea încurajează dezvoltarea motricității fine, a percepției vizuale și a coordonării ochi-mână, a abilităților cognitive, senzoriale, dar și a imaginației.

În multe cazuri, copiii cu autism ajung să fie izolați sau retrași din viața socială, tocmai petru că abilitățile lor de conexiune interumană nu sunt suficient de mult stimulate, astfel încât să deprindă noțiuni de socializare, joacă alături de alți copii, relaționare, etc. Pentru a-i ajuta să își dezvolte abilitățile sociale, jocurile de genul căsuțelor de păpuși sunt ideale pentru a explora relațiile interpersonale și apartenența la o comunitate. De asemenea, sunt o modalitate perfectă pentru a urmări percepția copilului asupra mediului său înconjurător.

Pentru o selecție mai amplă de jucării, care să acopere nevoile unui copil cu autism, si să te ajute să alegi un cadou potrivit, găsești la sfarsitul articolului o listă extinsă.

Însă, dincolo de recomandările generale, care se potrivesc în majoritatea cazurilor, nu trebuie să uităm că fiecare copil reacționează diferit la aceiași stimuli. Motiv pentru care, dacă este posibil, recomandăm să vă consultați și cu părinții sau apropiații copilului, care îi cunosc foarte bine preferințele și înclinațiile.

Dacă ești chiar părintele unui copil cu autism, atunci alegerile tale sunt categoric cele mai inspirate.

Dar în linii mari, rezumând cele de mai sus, jucăriile care au cel mai mare succes și un răspuns foarte bun, sunt jucăriile senzoriale dar și jucăriile care îi stimulează vizual.

Sperăm că vei găsi alături de noi cele mai bune soluții pentru a aduce o bucurie reală prin cadoul pe care urmează să îl oferi.

Să nu uităm că și copiii cu autism sunt, în definitiv, tot copii, iar jucăriile și jocurile sunt cel mai bun mod de a-i bucura și de a-i ajuta să învețe despre tot ceea ce îi înconjoară dar și despre relațiile cu cei din jur.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!