De ceva vreme, este o modă printre părinți să cumpere jucării tot mai complexe și mai elaborate pentru copii, care eventual să necesite două zile de muncă asiduă din partea tatălui să le și monteze. 🙂
Și, cum ni s-a întâmplat și nouă (da, nici noi nu suntem perfecți), copiii le-au ignorat complet și au preferat să sară într-o baltă sau să alerge printre frunze uscate în parc. Cunoști sentimentul care te cuprinde și te lasă cu gura căscată, uitându-te de la copil la jucărie și de la jucărie la copil?
Pentru că și noi cunoaștem acest sentiment, ne-am ambiționat să le oferim copiilor jucării care să le fie în primul rând utile, indiferent cât sunt de simple. Și uite așa am ajuns să explorăm și să experimentăm felurite obiecte, mai complexe sau mai simple.
Și într-un final am strigat “Evrika!”, am găsit perfecțiunea într-o bucată de lemn.
Nu am crezut că o Placă de Echilibru, o jucărie pe care o vedeam a fi banală, ne va aduce atâta liniște și bucurie.
Să-ți spun că poate fi utilizată și de adulți? Nu-ți spun, te las să descoperi. 🙂 Dar vreau să îți spun câte ceva despre beneficiile pe care le are asupra copilului tău.
Încet și sigur
Echilibrul și coordonarea sunt esențiale în dezvoltarea oricărui copil, încă din momentul în care poate să își țină singur căpușorul. Iar pe măsură ce crește, stimularea dezvoltării echilibrului joacă un rol crucial.
Eficiența dovedită a plăcilor de echilibru i-a convins pe tot mai mulți părinți să aibă în casă o astfel de jucărie multifuncțională, ce stimulează și imaginația copilului, în egală măsură. Tobogan, pod de trecere pentru mașini, înălțător pentru cei mai mici, și câte și mai câte alte întrebuințări, toate cu o simplă bucată de lemn.
Dar, dincolo de scopul distractiv, efectele benefice asupra sănătății și dezvoltării copilului sunt cele mai importante, fiind folosite chiar și în exerciții de fizioterapie și kinetoterapie.
Iată, deci, câteva dintre cele mai importante beneficii ale utilizării frecvente a unei plăci de echilibru.
Dezvoltarea cognitivă
Numeroase studii au arătat că utilizarea unei plăci de echilibru îi ajută pe copii să învețe mult mai eficient, sporindu-le capacitatea de a susține atenția pentru un timp mai îndelungat.
Atenția este una dintre achizițiile esențiale care are tot mai mult de suferit în epoca modernă, din cauza prezenței tehnologiei în mai toate domeniile. Iar ca efect, copiii reușesc să urmărească și să rămână concentrați pe diverse subiecte pentru perioade tot mai scurte de timp.
Menținerea în echilibru, pe placă, este considerată a solicita ambele emisfere ale creierului astfel încât puterea de învățare și concentrare este mult mai mare, iar informațiile primite în acest interval vor fi memorate mai repede și păstrate pentru un timp îndelungat.
Gândește-te doar cât de bombardați sunt copiii, astăzi, cu informații din toate părțile, încă de la vârste foarte mici.
Îmbunătățirea posturii și a motricității
Un alt efect neplăcut al prezenței constante a tehnologiei în viața noastră este chiar o poziție corporală incorectă. Fie că stau aplecați asupra telefoanelor sau a tabletelor, sau petrec tot mai mult timp în fața unui monitor, efectele se resimt rapid, iar adoptarea unei poziții corporale incorecte devine ceva normal.
Dacă adăugăm și greutatea ghiozdanelor de școală, avem deja doi factori care pot influența pe termen lung multe probleme posturale ale vieții de adult.
Petrecerea a minim 15 minute pe zi pe placa de echilibru este considerată a avea efecte benefice nebănuite în alinierea posturală. Pentru a se menține în echilibru, corpul se aliniază automat într-o poziție corectă, cu spatele drept, mușchii încordați și umerii trași spre spate, iar printr-un antrenament constant, copilul va adopta poziția corectă în permanentă.
De asemenea, a fost observată și îmbunătățirea considerabilă a ritmului, ceea ce înseamnă că va putea deprinde mult mai ușor mișcări de dans, însă va evita și mai ușor eventuale căzături și potențiale lovituri, pentru că se va reechilibra mai rapid.
Dezvoltare comportamentală și emoțională
Studierea pe termen lung a efectelor folosirii plăcilor de către copii a trezit și interesul psihologilor care, au descoperit că pe lângă efectele fantastice asupra fizicului, se înregistrează numeroase efecte asupra psihicului celor mici.
Datorită utilizării plăcii de echilibru, copiii au dezvoltat mai multă încredere în propriile forțe, o stimă de sine crescută, precum și un mai mare grad de autocontrol. De asemenea, au trecut mult mai ușor peste diferite perioade cu provocări emoționale majore.
Iar la nivel comportamental, creșterea motivației a fost printre principalele efecte observate. Copiii se joacă împreună, încearcă să se auto-depășească și se simt tot mai motivați să îi depășească pe ceilalți. Învață, astfel, ideea de competiție sănătoasă și obțin satisfacția reușitei.
Îmbunătățirea rezultatelor sportive
Ca o consecință a dezvoltării fizice și psihice dobândite în urma antrenamentului pe placa de echilibru, apare o îmbunătățire a rezultatelor sportive ale copiilor care practică sportul de performanță, de exemplu.
Prin dezvoltarea agilității, vor fi capabil să se întoarcă rapid sau să se oprească brusc fără să fie în pericol de a se împiedică. Vor avea astfel un control și o conștientizare mult mai mare asupra propriilor capacități fizice.
De asemenea, sunt reduse considerabil posibilele entorse sau răniri mai grave ale gleznei.
Iată, deci, cum o simplă bucată de lemn poate influență în atât de multe moduri dezvoltarea copiilor noștri și ce efecte benefice are pe termen lung.
Și dacă placa nu este de ajuns…
Ce spui de o super invenție potrivită pentru copii de toate vârstele?
Balansoarul din lemn este o jucărie absolut minunată și în egală măsură adorată de cei mici.
Combinând beneficiile unei jucării de cățărare, cum este Triughiul Pikler, cu o jucărie de echilibru cum este Placa de Echilibru, balansoarul poate fi folosit de la câteva luni de viață.
Intrebuintarile multiple ale balansoarului și aspectul deosebit l-au poziționat între
primele locuri în topul preferințelor părinților, mai ales ale acelora care încă nu au curaj să opteze pentru un Pikler :), dar vor puțin mai mult decât o placă de echilibru.
De la cele mai fragede vârste, balansoarul poate fi
- centru de sprijin pentru bebeluși că să se poată ridică și să învețe primii pași
- jucărie de cățărare pentru întărirea musculaturii și a exersării mișcărilor de urcare și coborâre
- exersarea mișcărilor de prindere-apucare și coordonarea ochi-mâna
- placă pentru exersarea echilibrului
- plus toooate celelalte beneficii ale unei plăci de echilibru și ale unui Triunghi Pikler.
Și în plus, poate fi transformată ușor într-un loc de odihnă și somn dacă îi adaugi o pernuță și o păturică, sau în spațiu de relaxare și lectură.
Dar cea mai tare aventură va fi combinația cu Triunghiul Pikler și Placă de Echilibru, rezultând un centru de joacă în toată regulă – un Trio imbatabil ce va aduce distracția puiului tău la cote maxime.
Uite cât de simplu poți obține super beneficii pentru cei mici, fără să fie nevoie de munți de jucării.
Da, știm, ochii văd, inima cere….cum s-ar zice. Dar te asigur că mai multă bucurie vine din lucrurile simple, care le solicită copiilor imaginația și le dă voie să fie orice își doresc, decât din lucruri complexe, care îi limitează.